Stanování na letišti 06-2023

O víkendu jsme stanovali s kroužkem na našem modelářském letišti.

V pátek trochu zlobilo počasí, byla zima a téměř celou noc na sobotu poprchávalo. Petr ještě odpoledne vyzkoušel pevnost svojí kůže při průchodu ruky běžící vrtulí žhavíka. Žákům je třeba ukázat jak se to nedělá a jaké jsou následky. Naštěstí se vrtule zvládla otočit „jen“ třikrát a bylo z toho drobné škrábnutí.

Sobota byla už lepší. Ráno nás příjemně překvapilo parádní mlhou v okolních údolích. Přes den sice dost foukalo, ale aspoň se kluci zocelují v létaní ve větru. Odpoledne bylo krásně slunečné. Proběhla i pátrací akce – hledání zafouknutého modelu praglajdu pomocí kvadrokoptéry. Odhady místa dopadu se velmi lišily, nicméně téměř dva kilometry vzdálený stroj se podařilo vypátrat a zachránit.

Na první pohled sebevražedné přistání nám předvedl odvážný pilot ultralajtu. Přiblížení provedl sotva v pěti metrech téměř krokem a v poslední zatáčce musel přidat, aby nezůstal daleko v obilí. Na přistání mu z naší téměř půlkilometrové dráhy stačilo třicet metrů. Vše dobře dopadlo a k úhoně přišlo jen deset metrů obilí na hraně dráhy. Je to prý „traktor s pádovkou 40“ takže chlapec asi zkoušel co to dá.

V neděli ráno se zastavil Pavel Kukla provětrat svůj velký motorový šusťák. Některé unavenější členy výpravy jeho start za rozbřesku ani neprobudil. Neděle byla slunečná a dopoledne i téměř bez větru. Pavlové vytáhli gumicuk a zalétali jejich nové RCH házedlo, s cennými radami jim asistoval ostřílený harcovník Luboš. Já s Tomem vytáhl potuněné RC A3, ale moc toho ve vzduchu pro naše kovadliny s malou plochou křídla nebylo. Petrovo zběsilý stroj také nakonec vzlétl a svižným tempem krájel vzduch.

Kromě létání jsme i malinko vylepšili podmínky na letišti plachtou proti slunci a drobnému dešti. Všichni se také chopili kopáčů, lopat a jiného nářadí, zakopali jsme chráničku a máme tak elektrifikaci i v druhé buňce. To ocenili hlavně místní nocležníci Karel s Mírou. Jsem rád, že se nám daří tuto tradici obnovit a drobná vylepšení přispívají k pohodě a komfortu i pro další akce.

Celkově se akce vydařila, ikdyž někteří členové kroužku museli dát přednost jiným akcím. Snad bude poslední víkend prázdnin volněji.

Přidejte odpověď